Båludstyr

Du finder let dit nye båludstyr online hos OutdoorPro.dk.

Vi har både udstyr til den erfarne bålkok, men også til dig der kun laver bålmad engang imellem på eventyr i skoven, eller måske endda i haven. Faktisk har vi også gryder, som kan indeholde mad nok til 8-12 personer af gangen.

Når du skal tilberede mad over bål, sætter det virkelig høje krav til udstyret. Ild fra et bål kan blive rigtig varmt og især hvis du eksempelvis vil sætte en gryde direkte i bålet. Derfor tilbyder vi båludstyr i top kvalitet, så du altid kan stole på dit båludstyr.
Vi har også lavet en lille guide til, hvordan man laver det helt rigtige bål – til forskellige situationer. Læs guiden her.

Båludstyr og guide til det perfekte bål.

Første skridt til at lave det perfekte bål, er at kende de forskellige båltyper og hvornår det er en fordel at benytte den ene metode frem for den anden.

Pagodebål – Perfekt til madlavning over bål.

Perfekt til madlavning da du får ensartet varme og hurtige gløder da bålet brænder rigtig hurtigt. Du stabler brænde ovenpå hinanden, så det faktisk ligner lidt et spil klodsmajor der har været godt i gang. I midten tænder du op, i noget der brænder hurtigt. Eks. Birkebark eller kvas af små pinde.
Fordelen ved denne type bål er, som skrevet, perfekt til grill og er meget let at få ild i – Da luft tilførelsen er rigtig god. Så en bålgryde hen over, og du har lyn hurtigt maden klar.
Omvendt er det ikke særlig godt til lejrbål, da det simpelthen brænder alt for hurtigt ud og kræver større mængder brænde. Gå ligeledes efter bøg, birk eller ask. Gran og fyr brænder for hurtigt.

Berberbål – Nødbål eller til vådt vejr

Når underlaget er koldt, feks. om vinteren, eller meget vådt, er det svært at få gang i et bål. Derfor laves et underlag af pinde, som har same størrelser som bålet. Derved undgår du at det ramler sammen. Herefter kan du lave bålet ovenpå. Det er ofte brugt som nødbål og kan bygges meget højt og stabilt. Det kan også fint bruges som madbål, men så skal du have en trefod henover, som gryden kan hænge ned fra.

Pyramidebål – Til lejrbål.

Start indefra med mindre og tynde pinde og stable dem som en pyramide. Herefter øget størrelsen af brændet, imens du stabler dem som en pyramide. Når bålet har brændt et stykke tid, falder det sammen og giver en masse gløder og varme. Herefter kan du let stable mere ovenpå for at holde gang i bålet. Det er et perfekt bål til lejren. Det er normalt meget let at få gang i og brænder også relativt hurtigt. Et lille fif kan være at lave en reflektor bag bålet. Hvis du gerne vil kaste mere varme en bestemt vej. Kan være en fordel hvis man ikke er så mange ved bålet, for at bruge varmen bedst muligt, men også hvis du skal overnatte i shelter. Så kan du kaste varmen ind imod dig selv.
Det giver en helt fantastisk komfort.

Lean to fire – Når det blæser meget.

Faktisk er det lidt samme tanke, som med en reflektor. Forstil dig at du har en stor stamme eller et lavt stendige hvor du kan ligge brænde op af, så de står skrå. Altså den ene ende af brændet på jorden og den anden op af stendiget. Så det læner sig op af.
På den måde giver du ilden læ for en kraftig vind.

Longfire – Når du har slået din camp op.

I ordets forstand, er det er bål der brænder i lang tid. Så når du først har fundet det sted hvor din lejre skal være, er det bare i gang. Først laves et mindre bål, så du kan skabe en masse varme. Når der er gang i det, skal der simpelthen bare så store stammer på, som du kan finde og bakse rundt med. Læg dem henover bålet så de kan brænde.
Det giver en god varme og en rigtig lang brændetid – Perfekt bål til lejren. Når der skal laves bålmad, kan der blot laves lidt afstand mellem de store stammer, så du kan sætte en bålgryde eller bålpande på. Det er perfekt at lave bålmad på den måde.
Bemærk dog, at der kan gå nogle timer før bålet brænder rigtig godt, så det kræver lidt ekstra tid.