Udgivet d. 04-05-2021

Den Ultimative Guide Til Liggeunderlag i 2024

Det er vigtigt med en god nattesøvn, når du er aktiv i naturen. Dit valg af liggeunderlag yder indflydelse på din komfort og søvn. Af den grund bør du ikke blot vælge hvad som helst, når du handler liggeunderlag. Denne guide hjælper dig på vej til at vælge det korrekte liggeunderlag. I guiden kan du lære om de forskellige typer liggeunderlag, om R-værdi og valg af størrelse og form samt, om hvordan du vedligeholder dit liggeunderlag. I den sidste del af guiden giver Outdoorpro bud på gode liggeunderlag, som matcher forskellige omstændigheder og behov.

 

Typer liggeunderlag

 

Der findes i alt tre typer liggeunderlag: Oppustelige, selvoppustelige og skumunderlag. I det følgende gennemgår vi de forskellige typer liggeunderlag. Her kan du orientere dig om materialer og konstruktion samt om fordele og ulemper ved de forskellige liggeunderlag.

 

Oppustelige liggeunderlag 

 

Materiale og konstruktion 

 

Oppustelige liggeunderlag består primært af luft og ofte også en form for isoleringsmateriale. Isoleringsmaterialet kan være af fiber eller dun. De oppustelige liggeunderlag er designet med minimum en ventil, som tillader dig at fylde luft i liggeunderlaget. Nogle oppustelige underlag har flere separate kamre, hvoraf antallet af ventiler matcher antallet af kamre. Kamrene kan være udformet forskelligt. For eksempel kan de være lange, brede, diagonale eller vertikale. Ligeså kan valget af ydremateriale variere fra underlag til underlag. Ofte benytter producenter slidstærke og modstandsdygtige materialer for at forlænge de oppustelige liggeunderlags levetid og forhindre snavs i at sætte sig i liggeunderlaget. Valget af design og materiale afspejler i høj grad producenternes ønske om at sikre din komfort, øge isoleringen, reducere støj og forhindre dig at glide ned fra underlaget i løbet af natten.

 

Fordele ved et oppusteligt liggeunderlag 

 

En absolut fordel ved de oppustelige liggeunderlag er deres høje isoleringsevne og suveræne liggekomfort. Du kan endda justere mængden af luft, så den stemmer overens med dine behov. De oppustelige liggeunderlag har som regel en forholdsvis let vægt og en lille volumen. Det gør denne type liggeunderlag til et godt valg, hvis du eksempelvis skal bære din oppakning over lange distancer og har brug for plads i rygsækken til andet gear. Selvfølgelig kan du finde større og tungere udgaver, som passer bedre til længere ophold på en lokalitet.

 

Ulemper ved et oppusteligt liggeunderlag 

 

Det kræver lidt arbejde, inden du kan finde dig til rette på et oppusteligt liggeunderlag. Luften skal tilføres, inden liggeunderlaget er klar til brug. Du kan tilføre luft ved at puste med munden eller benytte en pumpe. Vi anbefaler altid sidstnævnte, da du risikerer at få fugt indvendigt i liggeunderlaget, hvis du benytter munden. Især i koldt vejr risikerer du at tilføre fugt. Oppustelige liggeunderlag har tendens til at tabe luft over længere perioder. Der er derfor ofte behov for, at du løbende tilfører luft til underlaget. For eksempel inden du går til ro hver aften.

 

Oppustelige liggeunderlag har desuden den ulempe, at de kan føles levende at ligge på, og det kan larme en smule, når du bevæger dig rundt på underlaget. Ikke mindst er de skrøbelige over for elementer som skarpe sten, gløder og høje temperaturer. Du kan deraf risikiere at skulle lappe liggeunderlaget, hvis der går hul på det. Efterlader du dit oppustelige liggeunderlag i et varmt telt, bør du fjerne lidt af luften. Høje temperaturer kan nemlig føre til en punktering.

 

Selvoppustelige liggeunderlag 

 

Materiale og konstruktion

 

Selvoppustelige liggeunderlag består af en kombination af luft og en indvendig skumkerne. De er lavet med en ventil, som du åbner for, når du vil have luft i underlaget. Den selvoppustelige funktion går herefter i gang. Heraf er det den indre skumkerne, som via sine åbne celler suger luft til sig og udvides. Materialet udenom holder luften på plads, så den bliver i underlaget. Selvoppustelige liggeunderlag er som oftest fremstillet af slidstærke ydrematerialer for at forhindre punkteringer og anden slitage. Derudover er der brugt dun eller fibre til at sikre isoleringsevnen. Konstruktion og design varierer. Det betyder, at du kan finde modeller med lange eller brede kamre, eller modeller, som kombinerer størrelsen på kamrer. Via designet ønsker producenterne at give dig en høj grad af liggekomfort og isolering.

 

Fordele ved et selvoppusteligt liggeunderlag 

 

Selvoppustelige liggeunderlag isolerer godt, mens du ligeledes får en god liggekomfort. For det andet gør den selvoppustelige funktion det nemt og hurtigt at skabe et sovested i naturen. Her er der ikke behov for meget arbejde fra din side, før du kan krybe i ly for natten. Så snart du folder liggeunderlaget ud og drejer på ventilen, vil den selvoppustelige funktion træde i kraft. Som regel er der behov for at tilføre ekstra luft (ca. 30%), som kan suppleres med mund eller pumpe. Igen anbefaler vi altid, at du bruger en pumpe for at undgå fugt i liggeunderlaget.

 

Ulemper ved et selvoppusteligt liggeunderlag 

 

Selvoppustelige liggeunderlag er som regel lavet med slidstærke materialer. Kvaliteten af disse materialer kan variere, og generelt er der tendens til, at denne type liggeunderlag er mindre modstandsdygtig over for elementer som skarpe sten og gløder. Dog slet ikke i samme grad som de oppustelige liggeunderlag. Går der hul på det selvoppustelige liggeunderlag, vil du være nødsaget til at lappe underlaget, inden du igen kan bruge det. En anden ulempe er, at den selvoppustelige funktion har tendens til at afttage med årene. Luften må derfor tilføres via mund eller pumpe. Vi anbefaler altid pumpe. Sidst men ikke mindst er de selvoppustelige underlag ofte en anelse tungere og af ringere volumen end de oppustelige liggeunderlag.

 

Skumunderlag 

 

Materiale og konstruktion 

 

Skumunderlag er fremstillet af celleplast. Disse celler kan være åbne eller lukket. Et underlag med åbne celler er som regel det billigste alternativ. Disse er af polyethylen og er kendetegnet af deres mange små luftbobler. Et liggeunderlag med åbne celler har lettere ved at suge vand end et liggeunderlag med lukkede celler. Deraf er skumunderlag med lukkede celler ofte en smule dyre og af bedre kvalitet. Skumunderlag med lukkede celler er ofte fremstillet af IXPE eller EVA-skum, som har mange gode egenskaber. Til gengæld kan EVA-skum ikke tåle meget høj varme (maks. 65 grader). Ved for høj varme smelter liggeunderlaget. Det er vigtigt at huske på, hvis du for eksempel efterlader dit liggeunderlag i et meget varmt telt. 

 

Fordele ved et skumunderlag 

 

Nogle benytter skumunderlag alene. Andre benytter dem i kombination med et oppusteligt eller selvoppusteligt liggeunderlag, hvorom skumunderlaget placeres nederst. Skumunderlag er ofte billigere end oppustelige og selvoppustelige liggeunderlag. Prisen varierer og afspejler skumunderlagets evne til at isolere. De billige modeller matcher varme klimaer og sommer. En dyre model vil ofte isolere bedre og deraf kunne bruges til køligere temperaturer. En absolut fordel ved skumunderlag er, at de næsten er umulige at ødelægge. Samtidig kræver de mininal vedligeholdelse. Disse underlag er så modstandsdygtige, at de kan bruges ude. For eksempel som underlag til at sidde på i naturen. Vægten er ofte også i den lave ende. Som regel får du en relativ høj grad af isolering i forhold til vægten.

 

Ulemper ved et skumunderlag

 

Isolering og liggekomfort er sjældent i top, når du vælger et skumunderlag. Her har du kun et tyndt lag at finde dig til rette på. Og selvom vægten er lav, er volumen stor. Skummaterialer er ikke fleksible, hvilket gør det svært at folde liggeunderlaget kompakt sammen.

 

Hold øje med R-værdien

 

En af liggeunderlagets primære opgaver består i at beskytte dig mod kulde og forhindrer det varmetab, som opstår, når du kommer i kontakt med jord, gulv eller andet underlag. Det varierer, hvor meget beskyttelse og isolering, du har behov for. Ved varme klimaer og høje temperaturer har du sjældent behov for meget isolering, mens du ved kolde temperaturer og udfordrende klimaer har brug for en høj grad af isolering. Producenter benytter forskellige materialer og teknologier, når de udstyrer deres liggeunderlag med isolerende egenskaber. For eksempel anvendes fibre og dun. En ting har liggeunderlagene til fælles; deres evne til at isolere er beregnet ud fra en international standard. Denne standard kaldes ASTM FF-3340-18 eller den korte version: R-værdi.

 

R-værdi fortæller, i hvor høj grad dit liggeunderlag isolerer mod kulde. Helt konkret måles et liggeunderlags thermo-resistens. Det vil sige, at producenterne undersøger liggeunderlagets evne til at minimere overførsel af varme fra den ene til den anden side af liggeunderlaget. Målet er så vidt muligt at bevare varmen på den øvre del af underlaget og deri forhindrer kulden i at trænge igennem. Jo højere R-værdi, jo bedre isolerer underlaget.

 

R-værdien er egentlig ligetil. Er R-værdien 2 betyder det, at liggeunderlaget varmer dobbelt så meget som et liggeunderlag med en R-værdi på 1. Generelt kan du regne med, at en R-værdi på 1 til 2 betyder et liggeunderlag med en lav grad af isolering. Altså et liggeunderlag perfekt til sommeren. En R-værdi på 3 til 4 egner sig godt til forår og efterår, mens en R-værdi på 5 eller mere harmonerer med vinter og kulde. Heraf bør det nævnes, at du sagtens kan bruge et liggeunderlag med en høj R-værdi til sommermånederne. Dog går det ikke at bruge et liggeunderlag med en lav R-værdi til vintermånederne.

 

Foruden klima og sæson spiller alder, genetik og køn ind, når du vælger R-værdi. Ved du, at du har let ved at fryse, bør du selvfølgelig gå efter en højere R-værdi. Generelt bør kvinder vælge en højere R-værdi end mænd, da de generelt oplever et større varmetab.

 

Langt de fleste liggeunderlag bliver i dag testet ud fra den internationale standard. R-værdien vil deraf fremgå. Som så gør den internationale standard det nemmere for dig at sammenligne liggeunderlag. I sidste ende er det dog producenterne selv, som bedømmer R-værdien.

 

Valg af størrelse: Længde, bredde og tykkelse

 

Den højeste grad af komfort får du fra et liggeunderlag, som har samme længde og bredde som dig og endda er tilsat lidt ekstra centimeter i længden og bredden. De ekstra centimeter giver dig plads til at bevæge dig rundt på liggeunderlaget.

 

Liggeunderlag har en gennemsnitlig længde på 83 cm. Du kan også finde længere modeller på op til to meter. Den gennemsnitlige bredde er ca. 50 cm. Du kan også finde modeller med en bredde på 60-80 cm eller endda dobbelte liggeunderlag, som er beregnet til to personer. Tykkelsen varierer fra liggeunderlag til liggeunderlag. Tommelfingerreglen er som oftest, at jo tykkere dit liggeunderlag er, jo bedre vil det være til at isolere. Skal dit liggeunderlag bruges i kombination med et telt, er det vigtigt, at du tager højde for dit telts mål. På den måde undgår du at købe et liggeunderlag, som er for stort til at passe i teltet.

 

Går du mere op i vægt og volumen end komfort, kan du sagtens nøjes med et liggeunderlag, som via dets form blot støtter op om din krops vigtige punkter. Det vigtigste er nu engang, at dine skuldre og din hofte modtager støtte. Af den grund kan du finde underlag med en længde på blot ca. 120 cm. Liggeunderlagene er udarbejdet med disse mål for at begrænse vægt og volumen. Det kan være ønskværdigt, hvis du for eksempel vandrer og skal bære din oppakning.      

 

Valg af form 

 

Langt de fleste liggeunderlag er rektangulære i formen. Denne form er da også ideel, idet den giver dig rigeligt med plads at sove på. Især hvis du foretrækker at sove på ryggen, er et rektangulært liggeunderlag et godt valg. Der skal alligevel en del til at trille ud over kanten af et rektangulært liggeunderlag. Samtidig bekytter formen med sin større flade godt mod kulde fra jorden eller gulvet.

 

De seneste år har mange producenter introduceret mumieformen. Det vil sige, at underlaget snævrer ind ved fødderne. Mumieformen er et godt valg, hvis du vil have et liggeunderlag med en lav vægt, lille volumen og generelt ikke har brug for meget plads, når du sover. Især er mumieformen velegnet, hvis du holder af at sove på siden.

 

Enkelte producenter er begyndt at lege kreativt med formen. Det er blandt andet tilfældet for producenten Klymit. Du vil heraf kunne støde på liggeunderlag med hullede mønstre. De vigtigste trykpunkter er der taget højde for, således at du fortsat ligger behageligt, men dele af liggeunderlaget er taget ud. Fordelen er en reducering af liggeunderlagets vægt og volumen. Ulempen er en lavere grad af isolering, da kulde fra jorden eller gulvet har lettere ved at trænge igennem. Disse liggeunderlag egner sig derfor bedst til sommer.

 

Vedligeholdelse af liggeunderlag

 

Alle typer liggeunderlag bør opbevares rene og tørre 

 

Liggeunderlag kan som udgangspunkt holde i mange år, hvis du sørger for at vedligeholde dem på rette vis. Fælles for alle tre typer liggeunderlag – oppustelige liggeunderlag, selvoppustelige liggeunderlag og skumunderlag – er, at de ikke har godt af at være våde og beskidte i lang tid ad gangen. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at rengøre, lufte og tørre dit liggeunderlag, hvis det for eksempel har været udsat for vand, beskidte elementer eller myggespray. På den måde undgår du, at der opstår fugt, lugt og bakterier i liggeunderlaget. Først når du har sikret dig, at dit liggeunderlag er rent og tørt, er det klar til at blive gemt ad vejen og opbevaret.

 

Alle typer liggeunderlag har bedst af at blive rengjort med hånden. Brug aldrig vaskemaskine eller tørretumbler, når du rengører og tørrer dit liggeunderlag.

 

Vedligeholdelse af oppustelige liggeunderlag

 

Rengør dit oppustelige liggeunderlag med en klud eller svamp dyppet i vand tilsat mild sæbe. Tør herefter underlaget af med en ny klud eller viskestykke for at sikre dig, at du ikke efterlader sæberester. Du bør holde ventilen lukket, mens du rengører liggeunderlagt. Således forhindrer du vand og fugt i at finde vej ind i underlaget. Dernæst kan du hænge liggeunderlaget til at tørre inde eller ude, mens du undgår at udsætte det for direkte sollys eller regn. Frisk luft medvirker til at accelerere tørringsprocessen samt fjerne uønskede lugte som dem, der opstår, når underlaget for eksempel bruges i nærheden af et bål. Du bør holde ventilen åben under tørring for at lade vand og fugt fordampe. Det kan efterfølgende være en god idé at lukke luft i og ud af liggeunderlaget et par gange for at sikre dig, at liggeunderlaget er tørt indvendigt.

 

Efter du har sikret dig, at liggeunderlaget er rent og tørt, kan du opbevare dit oppustelige liggeunderlag let sammenrullet i den emballage, du har modtaget det i. Det kan være en pose eller boks. Det er en god idé at ændre lidt på folderne, hver gang du pakker underlaget sammen. Opbevar liggeunderlaget et sted, hvor det ikke udsættes for skarpe genstande, fugt eller høje temperaturer. Lad ventilen være åben, så luft og fugt kan finde vej ud af underlaget.

 

Vedligeholdelse af selvoppustelige liggeunderlag 

 

På samme vis som med de oppustelige liggeunderlag kan du vaske overfladen på dit selvoppustelige liggeunderlag med en klud eller svamp dyppet i mildt sæbevand. Hold ventilerne lukket under rengøringen for at undgå at tilføre vand i liggeunderlaget. Sørg for at fjerne al sæbe, inden du dømmer rengøringen færdig. Hæng siden liggeunderlaget til at tørre enten inde eller ude, men undgå, at liggeunderlaget udsættes for direkte sollys eller regn. Lad ventilerne være åbne, så liggeunderlaget kan tørre indvendigt. Du kan med fordel puste liggeunderlaget op og tage luften ud af det et par gange for at fjerne indvendig fugt.

 

Modsat de oppustelige liggeunderlag har de selvoppustelige liggeunderlag bedst af at blive opbevaret udfoldet med ventilen åben og en smule luft i. Det skyldes den indre skumkerne, som kendetegner denne type liggeunderlag. For at bevare skummets egenskaber, kan du opbevare dit liggeunderlag stående bag en dør, i et garderobeskab eller under en seng.

 

Lapning af oppustelige og selvoppustelige liggeunderlag

 

Er der gået hul på dit oppustelige eller selvoppustelige liggeunderlag, kan du lappe hullet forholdsvist hurtigt. Her har du behov for et reperationskit, som altid er en god idé at købe, når du investerer i et oppusteligt eller selvoppusteligt liggeunderlag. Af og til medfølger lappegrejet. Lokaliser hullet ved at puste underlaget op og sætte dig på det. Kør fingrene over liggeunderlaget, eller læg kind og øre mod det for at mærke/høre, hvor luften slipper ud. Du kan med fordel også sænke det oppustede liggeunderlag i vand og se, hvor boblerne slipper ud. Til større huller har du brug for en lap eller plaster. Ved mindre huller kan du nøjes med lim. Tøm liggeunderlaget for luft, og rengør området godt, gerne med sprit, inden du lapper hullet. Efter at have lappet hullet, bør du vente lidt, inden du bruger liggeunderlaget. Det gøres for at sikre dig, at limen er tør. Som regel er det nok at lade limen tørre 10-15 minutter. Det afhænger af den enkelte lim.

 

Vedligeholdelse af skumunderlag

 

Skumunderlag kræver ikke meget vedligeholdelse. Her skal du ikke frygte for indvendig fugt. Alligevel bør disse liggeunderlag rengøres og tørres godt, inden de opbevares. Du kan rengøre dit skumunderlag med varm sæbevand og en klud eller svamp. Derefter kan du tørre liggeunderlaget inde eller ude. Dit skumunderlag kan sagtens tåle at blive opbevaret sammenrullet. Fold det på samme vis, som da du modtog det. Denne type underlag er heller ikke så skrøbelig over for sine omgivelser. Det betyder, at du kan opbevare skumunderlag i alt fra hjemmet og på loftet til garagen. Vær dog opmærksom på, at lugte kan sætte sig i liggeunderlaget, når du udser dig det rette opbevaringssted.

 

Hav formålet for øje når du vælger liggeunderlag

 

Når du vil finde frem til det rette liggeunderlag, er det vigtigt, at du holder dig formålet og omstændighederne for øje. Det vil sige, at dit liggeunderlag bør harmonere med din planlagte tur og udflugt. I det følgende giver Outdoorpro dig bud på gode og kvalitetsbevidste liggeunderlag fra nogle af markedets anerkendte producenter.

 

Til ekstrem kulde og vinter 

 

Til vinter, lave temperaturer og frost har du behov for et liggeunderlag med sublime isolerende egenskaber og en høj R-værdi. På den måde reducerer du varmetab og kan sove lunt og trygt. Det kan være, at du planlægger at campere i Danmark i vintermånederne eller har udsigt til en udflugt i høje bjerge, hvor temperaturene er lave. Det kan også være, at det er de ekstreme klimaer, der venter dig på din planlagte udflugt.

 

EXPED DownMat 9 M er et oppusteligt liggeunderlag med en R-værdi på hele 8. Det betyder, at liggeunderlaget kan bruges ned til -38 grader. Her får du altså et liggeunderlag, som klarer selv de hårdeste og mest udfordrende klimaer. Liggeunderlaget er fremstillet med dun for at opnå maksimal isolering. Luftkamrene er lange, vertikale og mangfoldige for at sikre, at du ligger komfortabelt og ikke glider ned fra liggeunderlaget. Det ydremateriale er af kraftig polyester og TPU-belægninger. Det betyder et holdbart, slidstærkt og resistent liggeunderlag. Desuden er liggeunderlaget designet med en indbygget pumpe. Det gør det ligetil at få luft i underlaget, mens du ligeledes undgår at tilføre fugt undervejs i processen. Modellen beregnet til en person vejer 980 g. og har en volumen på 16x24 cm. Trods den høje grad af isolering, får du et forholdvist letvægtigt og kompakt liggeunderlag, som egner sig til udfordrende klimaer, hvor du har brug for plads i rygsækken og skal bære på din oppakning.

 

Klymit Insulated Static V Luxe SL er et andet godt bud på et oppusteligt liggeunderlag til koldt og udfordrende vejr. Isoleringen leveres her af fibre, hvorom du får en R-værdi på 6,5. Vægten er holdt i den lave ende som resultat af det lette stof. Ikke desto mindre er materialet robust. Her får du 30D polyster, hvilket betyder et modstandsdygtigt og holdbart liggeunderlag. Dette liggeunderlag skiller sig ud med sit innovative mønster bestående af V-kamre og pude-skinner. Designet giver dig en sublim liggekomfort og forhindrer dig at glide ned fra liggeunderlaget. 

 

Til forår, efterår og mild vinter 

 

Forår, efterår og mild vinter er fortsat tider af året, hvor du bør holde dig isolering og R-værdi for øje, når du handler liggeunderlag. Ikke desto mindre har du sjældent brug for samme grad af isolering som under ekstrem kulde og hård vinter.

 

EXPED SIM 3.8 M er et selvoppusteligt liggeunderlag med en R-værdi på 4. Det gør liggeunderlaget velegnet til forår, efterår og mild vinter. Isoleringen er middel til høj, hvoraf liggeunderlaget kan bruges ned til -11 grader. Selv klassificerer EXPED det selvoppustelige liggeunderlag som et all-round liggeunderlag. Det betyder, at du kan bruge liggeunderlaget det meste af, hvis ikke hele året. Den selvoppustelige funktion gør det let og hurtigt at få luft i liggeunderlaget. Det ydremateriale af polyester og TPU-belægninger giver dig et slidstærkt og modstandsdygtigt liggeunderlag. Vægten er 860 g., mens volumen af det sammenrullede liggeunderlag er 27x17 cm. Det gør liggeunderlaget velegnet til både vandring og camping.

 

Sea to Summit UltraLight Insulated Mat er et andet selvoppusteligt liggeunderlag velegnet til forår og efterår. Her leveres isoleringen af celler med Thermolite-fyld, som er syntetiske fibre. Liggeunderlaget har en R-værdi på 3,3. Det er lavet af 40D Ripstop nylon, hvilket giver dig et ultralet liggeunderlag perfekte til de ture, hvor vægten er af betydning. Vægten er blot 480 g.

 

Til de lune årstider og varme klimaer 

 

Sommer og varme klimaer kræver minimal isolering, hvorom du kan tillade dig at gå efter andre egenskaber såsom et liggeunderlag med en lille vægt og eventuel en lille volumen.

 

EXPED FlexMat Plus XS er et skumunderlag med lukkede celler og DWR-belægninger. Det betyder et liggeunderlag med vandresistente egenskaber. Du får her et modstandsdygtigt og slidstærkt underlag af IXPE-skum, som kan bruges til udfordrende terræn og aldrig punkterer. Tykkelsen er 3,8 cm, hvilket er mere end ved mange andre skumunderlag. Det betyder en lidt bedre liggekomfort. Skumunderlaget kan bruges alene eller i kombination med et oppusteligt eller selvoppusteligt liggeunderlag. Her placerer du skumunderlaget nederst for at opnå en højere grad af isolering og minimere risikoen for punkteringer på dit oppustelige eller selvoppustelige underlag. FlexMat Plus XS har en R-værdi på 2,2, hvilket gør underlaget velegnet til sommer og til dels forår og efterår. I kombination med et oppusteligt eller selvoppusteligt liggeunderlag med en høj R-værdi kan skumunderlaget bruges til vinter. Vægten er blot 315 g., hvilket gør skumunderlaget perfekt til de ture, hvor du prioriterer en let oppakning frem for maksimal komfort.

 

Klymit Inertia O Zone er et andet godt bud på et letvægtigt liggeunderlag til de varme årstider og klimaer. Her får du et oppusteligt liggeunderlag, hvor producenten har leget kreativt med formen og benyttet sig af intelligent Body Mapping-teknologi, så din krops vigtigste punkter understøttes. Det betyder, at dele er taget ud, så du får en lavere vægt, mindre volumen og kun skal puste 4-7 gange, før der er luft i underlaget. Det oppustelige liggeunderlag er desuden designet med en X-pillow, som øger din liggekomfort. Det er et perfekt liggeunderlag til dig, der ikke vil gå på kompromis med liggekomforten, men ikke desto mindre ønsker et ultralet og minimalistisk underlag til dine udflugter i sommerperioden. Vægten er blot 354 g. og volumen blot 8,9x15,2 cm, når underlaget er rullet sammen. Det oppustelige liggeunderlag harmonerer udelukkende med varme klimaer og sommer, da formen betyder en minimal grad af isolering.

 

Når du vælger liggeunderlag, er der således en del at tage højde for. Type, størrelse, vægt, volumen, materiale, isoleringsevne og liggekomfort er alle elementer, du bør holde dig for øje, når du vælger liggeunderlag. Det bedste, du kan gøre, er at tage udgangspunkt i scenariet for din planlagte tur, når du vil finde det rette liggeunderlag. På den måde er du sikker på at få købt det rigtige. Heraf er det vigtigt at pointere, at du sagtens kan bruge et liggeunderlag beregnet til vinter og lave temperaturer hele året. Det går dog ikke at bruge et liggeunderlag beregent til sommer og høje temperaturer i forbindelse med vintermånederne. Fordelen ved et liggeunderlag beregnet til sommer og varme klimaer er, at du her ofte får en lavere vægt og en lille volumen. Derfor er der mange, som vælger at have et liggeunderlag til vinteren og et andet til sommeren. I sidste ende er valget op til dig. Forhåbentlig er du bedre rustet til at foretage dette valg efter at have læst denne guide.