Udgivet d. 15-06-2021

Rengøring og vedligehold af støbejernsgryder og -pander

Er du den heldige ejer af lækre støbejernsgryder eller -pander? Når du har investeret i godt udstyr, så er det også afgørende, at du rengør og vedligeholder det, så du kan få glæde af det længst muligt. Støbejern er ikke svært at vedligeholde, og behandler du det korrekt, kan dine gryder og pander udleve selv dig.

Har du brug for hjælp til, hvordan du vedligeholder dit støbejern, så kommer vi her igennem de mest almindelige spørgsmål, så du kan finde alle svarene let og bekvemt hos os.

Solidt materiale med begrænset vedligehold

Støbejernsgryder og -pander er ikke kun populære blandt outdoor-entusiaster, men mange både professionelle og amatørkokke sværger til støbejernet i køkkenet. Støbejern er pålideligt, solidt og kræver faktisk begrænset med vedligeholdelse, hvis du bare gør det korrekt.

Materialet kan tåle meget høje temperaturer og holder godt på varmen. Du kan både bruge støbejern, når du skal lave en hurtig ret i det fri, eller simreretten, der skal passe sig selv over ilden hele dagen.

Det er dog ikke kun i naturen, du kan få glæde af dit støbejern. Du kan bruge støbejern på alle typer af kogeplader og i ovnen, så du kan kokkerer ude som inde.

Hvad skal jeg gøre, før jeg bruger min støbejernsgryde eller -pande?

Støbejern er enormt holdbart, og dit køkkengrej vil let kunne følge dig resten af dine dage, hvis du passer på det. Den første gang, du skal bruge din støbejernsgryde eller -pande, kan du starte vedligeholdelsen ved at smøre den ind i olie.

Du kan bruge en ganske almindelig rapsolie til formålet, og det er bedst, hvis det kan trænge ind, før du benytter gryden eller panden første gang. De første 5 gange du bruger dit støbejern, kan du starte processen med at smøre olie ind på ny, for det forhindrer, at mad brænder på for eftertiden.

Korrekt rengøring og vedligeholdelse af støbejernsgryde eller -pande

Passer du rigtigt på din støbejernsgryde eller -pande, vil du sjældent opleve, at maden brænder på. Derfor er det også begrænset, hvad du skal foretage af rengøring, når du er færdig med at lave maden.

Det vigtigste er dog, når du rengør støbejern, at du aldrig bruger opvaskemiddel eller tilsvarende sæbe direkte på materialet.

Sæbe kan sætte sig i materialet og gøre det ikke kun klistret og svært at lave mad med, men også ødelægge smagen. Derfor skal din støbejernsgryde eller -pande heller ikke en tur i opvaskemaskinen, selvom det er fristende.

I stedet skal du bare bruge varmt vand og en opvaskebørste, og efter vask tørrer du af med et rent viskestykke.

Inden du sætter din gryde eller pande væk, er det vigtigt den er helt tør, da den ellers kan udvikle rust. Du kan med fordel varme støbejernet op igen efter vask, så al fugt fordamper.

Du kan eventuelt afslutte rengøringen ved at smøre lidt olie på, så din gryde eller pande igen er klar til madlavning.

Er støbejernet emaljeret?

Du kan både få gryder og pander i 100% støbejern, men der findes også mange produkter på markedet, der er fremstillet i emaljeret støbejern. Har du en støbejernsgryde eller -pande, der er emaljeret, kan du godt bruge opvaskemiddel eller sæbe, når du vasker den af.

Det er dog vigtigt, du er 100% sikker på, at din gryde eller pande kan tåle opvaskemiddel, så husk at læse op eller kontakte vores kundeservice, hvis du er i tvivl.

Hvad gør jeg, når maden er brændt fast?

Har du været uopmærksom et øjeblik, så maden er brændt fast i bunden af din støbejernsgryde eller -pande, så er der en nem løsning.

Det bedste, du kan gøre, er at fylde vand i gryden og koge det op. Vandet vil løsne de fastbrændte madrester, så du bagefter kan fjerne det med knofedt. Du kan gentage processen, hvis det sidder rigtig godt fast.

Selvom det måske er fristende, så må du aldrig anvende opvaskemiddel eller sæbe – heller ikke når maden er brændt på.

Husk den årlige hovedrengøring

Hovedrengøring af støbejern er en god idé, fordi det fjerner alle madrester og skidt, der sidder i overfladen. Du kan nøjes med at foretage en hovedrengøring en enkelt gang om året, og det kræver derfor ikke en masse ekstra tid.

  • Du fylder cirka 1 til 2 centimeter olie, eksempelvis rapsolie, i bunden af gryden eller panden
  • 3 til 4 spiseskefulde almindeligt salt hældes i bunden, og det står i 5 minutter
  • Efter 5 minutter koger du blandingen op, og gryden eller panden tages af og køler ned
  • Olie og salt hældes ud, og gryden eller panden rengøres med varmt vand og en opvaskebørste
  • Gryden eller panden tørres grundigt af, så det er helt tørt, før du smører det ind i lidt olie

Ser dit støbejern træt ud?

Så fortvivl ikke! Støbejern kan ved brug komme til at se lidt kedeligt ud, men det kan hurtigt opfriskes med en nem behandling.

  • Fyld gryden eller panden med salt, så bunden er dækket
  • Sæt gryden eller panden på kogepladen eller anden varmekilde og lad det stå i 30 minutter
  • Rør jævnligt rundt cirka hver 5. minut og åben gerne et vindue, da det kan ryge
  • Efter 30 minutter vasker du gryden eller panden af med vand og en opvaskebørste, lader den tørre helt og smører olie på

Herefter skulle dit støbejern gerne se frisk ud igen.

Tips og tricks til støbejern

Når du laver mad i støbejernsgryder eller -pander, så er der nogle gode tips og tricks, du kan bruge, hvis du vil forlænge støbejernets levetid.

Varm langsomt op

Det er bedst, hvis støbejern kan varme langsomt op. Hvis støbejern udsættes for store temperaturskift, kan det resultere i revner eller skader. Det gælder også efter madlavning, hvor jernet skal køle helt af, før du kommer det i koldt vand.

Brug fedtstof

Vil du være helt sikker på, at maden ikke brænder fast i bunden af din gryde eller pande, så bør du altid bruge lidt fedtstof.

Undgå metalredskaber

Kan du helt undgå at bruge metalredskaber direkte på dit støbejern, så er det bedst. Metalredskaber kan ridse og beskadige støbejernets belægning, så maden hurtigere brænder på. Derfor bør du i stedet bruge træ- eller plastredskaber, når du kokkererer i støbejern.