Sådan plejer du dine læder støvler rigtig

Hvis du følger disse simple instrukser, så får du dine støvler til at holde meget længere.

Når du har været afsted Outdoor eller med arbejde, så er det vigtig, at du plejer dine sko og støvler, så de holder længere, og du kan få mere glæde ud af dem.
Plejer du dem hver gang de har været på en lang tur, vil du også opleve, at dine sko der er som ny, når du er færdig. Både fedt, sværte eller olie gør at støvlen føles dejlige og da er med til at gøre støvlerne bløde.

Vi har delt plejen af sko og støvler op mellem Ruskind og Læder.

Læder:

Til at pleje dine læder støvler, skal du først fjerne dine snørebånd, og brug en fugtig klud til at tørre snavs af fra den øverste del og ydersål. Vær opmærksom på at kluden ikke er for våd, da du så skal vente på vandet fordamper igen før du kan fortsætte rengøringen og plejen.

Børste let støvlen med en hestehårbørste eller en anden sko-pleje børste til at fjerne overskydende snavs. Vær særlig opmærksom på de syning som er er på støvlen, da der tit sætter sig skit i dem, detter er vigtigt at dette også bliver fjernet.

Smør læderet ind med en olie eller en balsam som er med til at genopbygge læderets naturlige olier. Test altid produktet første gang du benytter det på et lille område, før du anvender det på hele støvlen, så du er sikker at støvlen kan klare produktet, da det kan mørkne læderet en smule.

Smør olien, conditioner eller balsam på med hænderne eller en blød klud, gerne så det bliver arbejdet ind i læderet, og sørge for at dække alle læder overflader, herunder ydersål, hvis den er af læder.

Lad produktet tørre og trække ind.

Brug så børste til at fjerne overskydende produkt, hvis der er påført for meget.

Hvis støvlerne har en læder-kant ydersål, behandle den gerne med en kant sealer, voks eller en anden form for polish. Dette lukker nemlig til så støvlen ikke trækker fugt ind under turen.

Har støvlen områder der er slidte med farvetab eller en grov overflade, kan der tilføjes en skosværte med farve og glans. Herved kan du lukke overfladen på læderet igen.
Husk at mørke skosværte vil også mørkne syninger, og kontrasten mellem den lyse farve og læderet vil forsvinde.

Shine støvlerne op til sidst med en blød børste. Jo mere du gør ud af det, og børster, jo flottere bliver støvlerne.

Ruskind:

Til at pleje dine ruskinds støvler, skal du også først fjerne dine snørebånd, og brug en fugtig klud til at tørre snavs af fra den øverste del og ydersål. Vær opmærksom på at kluden ikke er for våd da du så skal vente på at vandet fordamper igen. Her er det godt at være særlig opmærksom på de syningerne.

Børste forsigtigt af med en stiv børste for at bringe den naturlige overflade frem igen. Her findes der forskellige ruskindsbørste som virker til opgaven. Det kan også være en gummibørste da den trækker op i ruskindet igen.

Ved Ruskind er det nemlig børsten der skal gøre arbejdet, så du kan fjerne urenheder fra støvlen. Dette kan være skjolder der er kommet eller andet skidt som har sat sig fast på støvlerne.

Det er vigtigt at du ikke bruger nogen form for olie, balsam eller anden form for skocreme, da dette vil ødelægge overfladen. 
Ønsker du at lukke ruskindet igennem, skal dette gøres med en sealer der lukker overfladen. Her er det vigtig, at sealeren er lavet til ruskind, som ikke trænger ind og ødelægger skindet.

Lidt ekstra viden til pleje af dine støvler:

  • Uanset hvor meget du elsker dem, så prøv at give dine støvler, en dag til at hvile sig i og lade læderet ånde, mellem du bruger dem, detter vil også forlænge levetiden af støvlen. 
  • Hold dem rene. Snavs kan ødelægger syninger og læder når det sidder på støvlen.
  • Holde dine støvler tørre (overdel og læder såler). Hvis støvlerne bliver våde, så lad dem lufttørre grundigt, før at bruger dem igen. Brug ikke varme, eller stil dem ikke på radiatoren. Dette får læderet til at trække sig, og kan gøre at skind eller læder sprækker.
  • Brug skotræ. De hjælper med at vedligeholde formen af sko eller støvlen og hjælper naturligt med at absorberer fugt og lugt.
  • Plej dine læderstøvler regelmæssigt, mindst 1-2 gange per måned alt efter hvor meget du bruger dem. Dette opretholder integriteten af læder, og du efterfylder læderets sin naturlige olier, derved holder du den smidig og beskyttet.
  • Undgå balsam, cremer, sværte osv. der indeholder silikone eller alkohol.
  • Få dine gamle støvler lavet, når det er nødvendigt eller de bliver for slidte. Hvis du bruger dem længe uden ordentlig reparation, vil de komme til et punkt, hvor de ikke kan blive renoveret.