Sådan plejer du dine læder støvler rigtig

Hvis du følger disse simple instrukser, så får du dine støvler til at holde meget længere!

Uanset hvordan du bruger dine sko og støvler i læder, så er det vigtigt at de vedligeholdes og plejes, så du kan få glæde af dem i mange år. Plejer du dem hver gang de har været på en lang tur, vil du også opleve, at dine sko er som nye, når du er færdig med behandlingen. Både fedt, sværte eller olie gør, at støvlerne føles dejlige at bruge, da de er med til at gøre støvlerne bløde og fleksible.

Vi har delt plejen af sko og støvler op mellem ruskind og læder.

Læder:

 1. Til at pleje dine læderstøvler skal du først fjerne dine snørebånd, og bruge en fugtig klud til at tørre snavs af fra den øverste del og ydersålen. Vær opmærksom på, at kluden ikke må være for våd, da du så skal vente på at vandet fordamper igen, før du kan fortsætte rengøringen og plejen.
 2. Børst herefter let støvlen med en hestehårbørste eller en anden skoplejebørste for at fjerne overskydende snavs. Vær særlig opmærksom på de syninger som er på støvlen, da der tit sætter sig skidt i dem. Det er vigtigt, at dette også bliver fjernet.
 3. Smør nu læderet ind med en olie eller en balsam, som er med til at genopbygge læderets naturlige olier. Test altid produktet første gang du benytter det på et lille område, før du anvender det på hele støvlen. På den måde er du sikker på, at støvlen kan klare produktet, da det nogle gange kan mørkne læderet en smule.
 4. Smør olien, conditioner eller balsam på med hænderne eller en blød klud, gerne så det bliver arbejdet ind i læderet. Sørg for at dække alle læderoverflader, inklusiv ydersålen, hvis den er af læder.
 5. Lad her produktet tørre og trække ind.
 6. Brug derefter børste til at fjerne overskydende rest, hvis der er påført for meget.
 7. Hvis støvlerne har en læderkantet ydersål, behandl den da gerne med en kantsealer, voks eller en anden form for polish. Dette lukker nemlig til, så støvlen ikke trækker fugt ind under turen.
 8. Har støvlen områder der er slidte med farvetab eller en grov overflade, kan der tilføjes en skosværte med farve og glans. Herved kan du lukke overfladen på læderet igen. Husk at mørke skosværter også vil mørkne syninger, og kontrasten mellem den lyse farve og læderet vil forsvinde.
 9. Shine til sidst støvlerne op med en blød børste. Jo mere du gør ud af det, og børster, jo flottere bliver støvlerne.

 

Se gerne nedenstående video for at få et godt indtryk af processen.

Ruskind:

 1. Til at pleje dine ruskindsstøvler skal du først fjerne dine snørebånd, og derefter bruge en fugtig klud til at tørre snavs af fra den øverste del og ydersålen. Vær opmærksom på, at kluden ikke er for våd når du bruger den, da du så skal vente på, at vandet fordamper igen. Her er det godt at være særlig opmærksom på syningerne ved støvlen.
 2. Børste derefter forsigtigt af med en stiv børste for at bringe den naturlige overflade frem igen. Her findes der forskellige ruskindsbørster, som virker til opgaven. Det kan også være en gummibørste, da den trækker op i ruskindet igen.
 3. Ved ruskind er det børsten der skal gøre arbejdet, så du kan fjerne urenheder fra støvlen. Dette kan være skjolder der er kommet eller andet skidt som har sat sig fast på støvlerne.
 4. Det er vigtigt, at du IKKE bruger nogen form for olie, balsam eller anden form for skocreme, da dette vil ødelægge overfladen. Ønsker du at lukke ruskindet igennem, skal dette gøres med en sealer der lukker overfladen. Her er det vigtigt, at sealeren er lavet til ruskind, så den ikke trænger ind og ødelægger skindet.

 

Lidt ekstra viden til pleje af dine støvler:

 • Uanset hvor meget du elsker dem, så prøv at give dine støvler en dag til at hvile sig i, så du lader læderet ånde. Dette vil også forlænge levetiden af støvlen. 
 • Hold dem rene! Snavs kan ødelægge syninger og læder når det sidder på støvlen.
 • Holde dine støvler tørre (både overdelen og lædersålerne). Hvis støvlerne bliver våde, så lad dem lufttørre grundigt, før du bruger dem igen. Brug ikke varme kilder (f.eks. kakkelovne), og stil dem IKKE på radiatoren. Dette får læderet til at trække sig, og kan gøre at skind eller læder sprækker.
 • Brug skotræ. De hjælper med at vedligeholde formen af sko eller støvlen og hjælper naturligt med at absorberer fugt og lugt.
 • Plej dine læderstøvler regelmæssigt, mindst 1-2 gange per måned alt efter hvor meget du bruger dem. Dette opretholder integriteten af læderet, og du holder læderets naturlige olier, hvorfor de holdes smidige og beskyttede.
 • Undgå balsam, cremer, sværte osv. der indeholder silikone eller alkohol, da dette gør mere skade end gavn.
 • Få dine gamle støvler lavet når det er nødvendigt eller de bliver for slidte. Hvis du bruger dem længe uden ordentlig reparation, vil de komme til et punkt, hvor de ikke kan blive renoveret, og du er nødt til at anskaffe dig nogle nye.