Aclima vaskeanvisninger
For at sikre dig, at dit produkt fra Aclima holder længe, har du brug for at tage godt vare på det.
Før vask af dine uldprodukter, bør du overveje, om tøjet rent faktisk har brug for vask, eller om du kan nøjes med at lufttørre det. Uld er et selvrensende stof, som kan bæres mange gange inden det har brug for vask - såfremt det luftes regelmæssigt efter brug. At vaske dit tøj er både vand- og energikrævende, så ved at lufttørre dit tøj kan du hjælpe miljøet og få dit tøj til at holde længere.
Pletter på dit tøj kan være frustrerende, også på uldtøj! Aclimas råd er at fjerne pletterne så hurtigt som muligt, da de er nemmere at fjerne når de lige er kommet. Hvis du ved hvor pletten kommer fra, er det også nemmere at vælge det bedste middel til at fjerne det. Du kan finde mange forslag og løsninger online til, hvordan du fjerner pletter på dit uldtøj, men sørg for aldrig at bruge en klorbaseret løsning på uldtøjet - det skader og ødelægger det. Husk altid at læse instruktionerne på det pletfjernermiddel du anvender, og husk at vask det grundigt ud af tøjet. Opvaskemiddel kan ofte løse problemet for dig.
Maskinvask
Ved vask bør du lukke alle lynlåse, og vaske med indersiden udad. Vask altid med tøj i samme farve. Vælg programmet for uldvask, og brug et vaskepulver til uld, f.eks. Aclimas uldshampoo. Brug den rette mængde vaskepulver, som du ofte vil kunne læse om på flasken. Dit uldtøj bliver IKKE renere ved at tilføje ekstra sæbe. Med uldtøj bør du også kun fylde ½ af vaskemaskinen op.
Efter vasken anbefaler Aclima, at du trækker tøjet ud i dens oprindelige form, og hænger det til tørre. Det giver det bedste resultat.
Foruden alle fordelen ved uld når det er tørt og i anvendelse, har uld også den egenskab, at det nemt bliver rent ved selv 30 grader, hvilket sparer energi. Aclimauld kan også vaskes ved 40 graders uldvask, men du kan selvfølgelig også vaske ved lavere temperaturer.
Håndvask
Alt Aclimas tøj kan maskinvaskes, men kan også vaskes i hånden. Det betaler sig dog at være forsigtig, så dit tøj holder længere. Uld er generelt et modstandsdygtigt materiale, men hvis du følger nedenstående fremgangsmåde er du sikret, at dit tøj lever så længe som muligt.
Ved håndvask bør du altid bruge uldvaskemiddel, og i værste tilfælde hårshampoo eller opvaskemiddel. Vær afslappet med dine hænder når du vasker; du bør ikke klemme, vride eller gnide tøjet for hårdt. I stedet bør du røre i vandet, og lade vandet løbe igennem dit tøj. Vask i lunkent vand (ca. 30-40 °C). Undlad at hælde varmt eller koldt vand direkte på tøjet. Hvis det er nødvendigt at løfte tøjet under vask, så sørg for at løft tøjet op nedefra med begge hænder og spredte fingre, så du laver et håndnet eller en slags si med tøjet. Skyl tøjet tre gange i lunkent vand (ca. 20-30 °C); pres forsigtigt vandet ud imellem hvert skyl med dine store, afslappede "net"hænder.
Hvis du har mulighed for det, så færdiggør vasken med centrifugering i maskine på omkring 8-900 runder i minuttet. Centrifugeringen bidrager til både at fjerne mere vand (og dermed opnå renere tøj), og ikke mindst gøre tørreprocessen nemmere og hurtigere. Centrifugeringen minimerer også risikoen for at strække tøjet ud af form.
Tørring
Anvend et håndklæde eller lignende til at suge noget vand ud af tøjet før du laver en fladtørring, hvis du ikke ønsker at strække tøjet. Husk på, at gennemblødt tøj er tungt, og at tørringen bør ske hurtigt.
Tip: Hvis du ikke har en centrifuge, eller du er blevet gennemblødt på tur, så kan du lave din egen centrifuge i stedet. Læg tøjet i et løst net og skab en slynge ud af det. Gå udenfor og slyng noget af vandet ud af tøjet, så det tørrer hurtigere!
Råd der gælder, uanset vaskemetoden
- Tør ikke i sol
- Læg ikke uld i blød
- Brug ikke en tørretumbler
- Brug særligt vaskemiddel udviklet til uld
- Brug ALDRIG blegemidler der indeholder klorin eller har agenter med alkaline pH-værdier
- Stræk og ryst dit tøj til den ønskede form efter centrifugering. Hvis du altid strækker tøjet lidt, vil det aldrig skrumpe.
- Læs ALTID vaskeinstrukserne på tøjet, og følg dem først og fremmest - du kan finde en glimrende forklaring på de forskellige symboler her