Merinould

Merinould er naturens eget perfekte isoleringsmateriale til os mennesker. Det hjælper med at regulere kroppens temperatur når man opholder sig i det fri, og tillader huden at ånde på en rar og naturlig måde. Merinoulden tillader huden at ånde igennem fibrene i ulden, hvilket gør, at der forekommer et naturligt airflow i tøjet, hvilket ikke blot er sundere for huden, men også hindrer tøjet i at klistre sig til kroppen, når der oparbejdes sved. Nedenunder finder du alle de produkter vi sælger, der har merinould i sig.

Gå ned til bunden for at læse mere om merinoulden!

 

Mere information om Merinould

Merinouldens egenskaber

For mange er tanken om at bruge uldtøj ikke just et hit, især taget i betragtning at uld har et ry for at kunne irritere huden, kradse, være alt for varm eller ofte tung at bære. Alle disse fordomme kan man dog godt smide i glemmebogen med kvalitetsbevidst merinould, for her får man alle fordelene ved uld, uden nogle af ulemperne!

Kradsfri og god mod huden

Uldfibres størrelse måles i mikron, hvor ét mikron er 0,001mm tykt. Her ligger merinould på 17,5-24 mikronfiber, hvilket svarer til godt 0,017-24 mm tykkelse. Man har fastsat en generel grænse på 28 mikron som der, hvor uld går hen og begynder at kradse. Merinould ligger derfor bekvemt under den generelle kradsegrænse, hvilket forklarer uldtypens bredde anvendelse. Merinould der anvendes rigtigt er også godt mod huden, og derfor oplagt til tøj i inderste lag. Her anvendes der ofte uld med mikronfibre på 17,5-19,5, så det er behageligt at have på. En af dem der laver solidt undertøj i merinould er norske Aclima

Varmende og isolerende

Uld er kendetegnet ved dets varmende egenskaber, og merinoulden er ingen undtagelse. Ulden er af naturen udviklet til at være det bedste varmefiber der er, så fårene har kunne holde sig tilpasse i elementernes rasen. Forskellige måder at bruge merinoulden kan fremme de varmende egenskaber. Her kan man f.eks. gøre tøjet tykkere, man kan bruge det i flere lag, eller man kan sy såkaldte terryløkker, så der dannes et luftlag på inderlaget, der bidrager til isolationen. Mulighederne er mange, og her har Aclima igen udviklet en serie af sikre vindere, f.eks. deres HotWool- og WoolShell-serier. På varme dage vil du også opleve, at uld virker afkølende. Ulden optager nemlig fugt fra din krop, som køler dig ned når det fordamper. Her er Aclimas LightWool et oplagt valg for super god komfort. 

Fugt, vand, sved og lugt

Foruden at være kradsfri og varmende, har merinould også rigtig gode evner til at absorbere vand. Uld kan faktisk suge op mod 35 % af sin egen vægt til sig i væske, uden at føles våd. Ulden kan også være våd, og stadig isolere dig, så du kan slippe for at være BÅDE kold og våd! Det er ideelt til aktiviteter, hvor du kommer til at svede lidt, og ikke ønsker at blive kølet ned ved eksempelvis pauser. Merinoulden er også naturligt bakteriehæmmende, så du vil opleve, at det tager lang tid for uld at optage lugt. Uldtøj behøver derfor ikke renses så tit, og kan forhindre en masse lugtgener, så det generelt er behageligt at bruge. Læs vores guide til, hvordan du rengør uldtøj her.

Dyrevelfærd og miljøvenlighed

I de sidste årtier er der kommet større og større bevågenhed om dyreetiske og miljømæssige forhold i verden, og uldindustrien er ingen undtagelse. Når du køber merinould kan du generelt være sikker på, at dyrene er blevet behandlet ordentligt, ellers kan du undersøge producenterne. Vi sælger uldtøj fra Aclima, som bl.a. er én af leverandørerne, der garanterer dyrevelfærd. Derudover er merinould et rent naturprodukt, som er biologisk nedbrydelig og uden giftige stoffer eller uvelkomne plasticmaterialer. Flere uldproducenter er også begyndt at tage højde for deres miljømæssige aftryk, så du ved køb af uldtøj kan have god samvittighed.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Aclimas proces fra får til produkt

Alle Aclimas produkter går fra får til produkt i 8 led, hvor hvert led er vigtigt for at holde kvaliteten i top! 

Første led: fibrene

I første led er det vigtigt, at man sikrer sig, at ulden man får fra fårene er i god kvalitet. Aclima bruger merinould, der er håndplukket af eksperter i New Zealand og Tasmanien, for at sikre sig at fibrene er så gode som mulige, og kommer fra dyr der har det godt.

Andet led: klipning

I det andet led skal fårene klippes for at få ulden. Klipningen er udført af dygtige klippere, hvis fokus er at sikre uldens kvalitet og dyrenes velfærd, frem for at se på klokken.

Tredje led: klassificering

I dette led er det vigtigt at klassificere og vurdere uldens kvalitet. Processen udføres af særligt kompetente uldeksperter, som har lært deres håndværk igennem generationer. Dette led sikrer, at det kun er kvalitetsuld der lever op til standarden der udvælges.

Fjerde led: rens og kartning

Efter klassificeringen skal ulden renses, hvor ulden mister omtrent 30 % af sin vægt på grund af skidt og lanolinolie. Efter rens kartnes ulden, hvor du strækker uldfibrene i én retning, så det er klar til næste led i processen.

Femte led: spinding

I dette led strækkes flere tråde af uld sammen for at lave garn med en jævn tekstur, som er elastisk og holdbart nok til moderne strikkemaskiner. Her holder Aclima tæt kontakt med deres europæiske spindere, så de kan opretholde den høje kvalitet som Aclima er kendt for.

Sjette led: strikning

I dette led strikkes garnet til tøj. Aclima har en lang historie inden for strik, og det er her deres ekspertise er størst. De er eksperter, og forstår til fulde de forskellige fordele og ulemper ved forskellige strikkemetoder, som hjælper med hele tiden at rykke grænser for hvad der er muligt med tekstiler.

Syvende led: vask og farvning

Når stoffet er strikket til tøj, vaskes det inden det skal farves, for at optimere stabiliteten i tøjet. Aclimas tekstiler farves, så det følger den seneste sæsons farver, og der anvendes kun farvestoffer der er godkendt til Øko-Tex' standarder.

Ottende led: tilskæring og syning

Aclima er stolt af den enestående kvalitet og håndværk som udføres på deres egen fabrik i Estland. Fabrikken er en moderne højkvalitets fabrik og arbejdsplads, hvor Aclimas tøjskabere søger efter perfektionen i hvert produkt. Hvert søm kontrolleres for at sikre, at der er den konsistens og kvalitet som Aclima er kendt for!

Kilde til Aclimas produktionsproces.